Piktröjans historia

function-polo-fits-allDet finns många olika tröjor, det vill säga både långärmade och kortärmade, men de allra flesta vet nog hur en piketröja ser ut. Det är ett t-shirtliknande plagg som man kan läsa om på https://sv.wikipedia.org/wiki/Pik%C3%A9tr%C3%B6ja men i lite kraftigare tyg, alltså så kallad piké. Den har en liten krage som nästan alltid är vit även om inte hela pikétröjan behöver vara det. Dessutom finns det ett par knappar som man kan ha öppna eller stängda, vid halsen. Detta plagg kallas också för tenniströja eftersom det är mycket vanligt att man använder pikétröjor just på tennismatcher.

Pikétröjan har Fred Perry att tacka för mycket. Perry var en engelsk arbetargrabb som spelade tennis och vann flera titlar, bland annat i Wimbledon. Tennis var tidigare av tradition en sport mest för “fint folk” men på 1940-talet kom Perry fram. Han började samarbeta med ett företag som ville tillverka svettband att ha runt handleden och att dessa band skulle bära hans namn. Nästa produkt var en pikétröja. Idén var en helvit tröja med några knappar och en krage som man kunde bära på tennismatcher. Perrys pikétröja användes i Wimbledon år 1952 och blev en direkt succé.

Fred Perry var det första märket inom brittiskt klädmode där man lyckades kombinera kläder och sport. Populariteten för pikétröjan har fortsatt sedan dess.

På 1960-talet blev det vanligt att man använde pikétröjan till vardags och inte bara vid tennismatcher. Nu spreds plagget snabbt och vem som helst kunde använda det.

Idag finns pikétröjor i olika färger. De kan vara randiga eller ha små broderade emblem eller märkesnamn på bröstet. Detta hade även Perrys tröja år 1952 då man hade broderat samma lagerkrans som fanns på hans Wimbledonmedalj vilken han hade vunnit tidigare. I början var de smala ränderna på ärmarna ett sätt att stötta sitt lag och man kunde också se på färgerna vilket lag andra hejade på. Nuförtiden är pikén ett vardagsplagg som är spritt i alla samhällsklasser och i väldigt många länder.